Ville Ylikahri

Millaisia museoita Helsinki tarvitsee?

Helsingin museokentällä on tapahtunut viime vuosina paljon. Helsingin kaupunginmuseo avattiin uusissa tiloissa ja se nousi heti Suomen kolmanneksi suosituimmaksi museoksi. Helsingin kaupungin taidemuseo HAM on tarjonnut meille toinen toistaan hienompia ja suositumpia näyttelyitä. Museoiden tehtävästä ja rahoituksesta on puhuttu enemmän kuin koskaan Guggenheimista päätettäessä. Museokortti on luonut uuden tavan käydä museoissa. Lista on suorastaan hengästyttävä.

Olen toiminut neljän vuoden ajan kaupunginmuseon johtokunnan puheenjohtajana ja olen saanut olla mukana museon uudistumisprosessissa. Kaupunginmuseon kävijäennätykset eivät syntyneet vain uudesta tilasta, vaan uudesta ajattelusta ja visiosta. Kirjoitin tästä aiemmin kotisivuillani tarkemmin.

Keskeinen ajatus on, että museot pitää rakentaa helsinkiläisille, turistit seuraavat kyllä perässä, mikäli museo on kiinnostava. Tätä oppia kaupunginmuseo haki matkallaan Liverpoolista vuonna 2013 (katso blogini aiheesta).

Guggenheim-projektin suurin ongelma olikin siinä, että helsinkiläiset eivät kokeneet sitä omakseen. Vaikka museoon saatiin yksityistä rahaa, ei kaupunkilaisten enemmistö halunnut antaa museolle julkista rahoitusta eikä tonttia kaupungin paraatipaikalta, kun valtio ei lähtenyt projektiin mukaan. Asia lienee nyt vuosien veivaamisen jälkeen loppuunkäsitelty ja voimme siirtyä keskustelussa eteenpäin.

Mitä Helsingin museoille pitäisi tehdä seuraavaksi?

Ainakin museoiden perusrahoitus pitää pitää kunnossa. Olen nähnyt kaupunginmuseon johtokunnassa, kuinka kaupungin sisäinen byrokratia ja erityisesti tilakeskuksen yllättävästi nousevat vuokrat haittaavat museon toimintaa. Esimerkiksi viime syksynä sisäiset vuokrat nousivat niin myöhään, että niihin ei voitu varautua museon budjetissa, vaan museon piti vähentää vaihtuvien näyttelyjen määrää. Tällainen toiminta on aivan älytöntä.

Museot voisivat myös tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä. Kaupungin uusi organisaatio antaa hyvän mahdollisuuden lisätä museoiden ja muiden kulttuurilaitosten yhteistyötä. Jo parhaillaan käynnissä oleva HAM:n Modernia elämää yhdistää hienosti taidetta ja kulttuurihistoriallista aineistoa. Lisää tällaista!

Kaipaako kaupunki uusia museoita? Kyllä niille tilaa olisi. Onhan meillä ihmisiä kiinnostavia tarinoita kerrottavana: Tove Jansson ja muumit, Tom of Finland, suomalainen design… Näistä elementeistä voisi löytyä konsepti, johon saisi mukaan yksityistäkin rahaa. Eteläsatama olisi myös hyvin luonteva paikka uudelle museorakennukselle. Uusia museoita oleellisempaa on kuitenkin, että nykyisten museoiden sisältö pysyy houkuttelevana ja laadukkaana.

Siksi meidän tulee pitää kaupungin museoiden perustoiminta kunnossa, luoda ennakkoluulottomasti uusia yhteistyömuotoja ja ottaa kaupunkilaiset mukaan toimintaan. Näillä eväillä kaupungin museot menestyvät myös 2020-luvulla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kaipaako kaupunki uusia museoita?

Vastauksena kysymykseenne kaksi ehdotusta.

1. Ilmailumuseo. Nykyisen Ilmailumuseon Helsinki-Vantaan kentän liepeiltä löytää turhan harva. Nykyisten Suomen ilmailumuseon ja Keski-Suomessa olevan Ilmavoimamuseon yhdistäminen ja siirtäminen Malmin lehtokentälle tuottaisi maailmanluokan käyntikohteen. Tämä luonnollisesti edellyttäisi Malmin kentän säilyttämisen lennettävässä kunnossa.

2. Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon yhdistäminen taideteollisuus- ja arkkitehtuurimuseoksi. Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo ovat erillisissä rakennuksissaan ja tilanpuutteen takia jossain määrin aneemisia. Niiden välissä on tyhjä tontti. Nykyisiä rakennuksia yhdistävän uudisrakennuksen tekeminen tälle tontille sekä museoiden toiminnan yhdistäminen ja laajentaminen mahdollistaisi kattavan ja edustavan arkkitehtuurin, muotoilun ja taideteollisuuden historiaan ja nykypäivään paneutuvan museon synnyttämisen. Sillä voisi olla vaikutuksia paitsi matkailuun, myös näiden alojen vientiin. Paikka on arkkitehtoonisesti haastava, mutta mahdollistaa myös todella huomionarvoisen rakennuksen aikaansaamisen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyviä ehdotuksia, mutta minä olisin kannattamassa tuota jälkimmäistä.

Näkisin kyllä mielelläni, että Guggenille varattu paikka olisi paras monipuoliselle, ja yleistä mielenkiintoa herättävälle museoryppäälle, missä olisi koottu monia eri taiteenaloja yhteen. Ravintoloitakaan unohtamatta.

Käyttäjän villeylikahri kuva
Ville Ylikahri

Minäkin toivoisin, että design- ja arkkitehtuurimuseoille löytyisi uusi yhteinen konsepti. Niiden välinen tyhjä tila suorastaan huutaa modernia lisärakennusta. Toinen vaihtoehto on rakentaa muotoilu- ja arkkitehtuurimuseo Etelärantaan, mutta hintalappu on silloin toki aika paljon suurempi.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Museotkin voisi tulla nykyaikaan ja maksaa lipputuloillaan toimintansa.
Siitä näkisi todellisen tarpeen eikä rasvanahkojen tarvitsisi maksaa turhantärkeiden huveja.

Kyllästyttää kerjääminen jo.

Toimituksen poiminnat